Rituelen bij verlies en verandering

Bureau Tijdink zorgt voor een passend ritueel binnen je organisatie. Dat kan een pensionering zijn, maar ook een reorganisatie of een sociaal plan waarbij werknemers elders aan de slag gaan. Een ritueel markeert een transitie, bij momenten die een overgang inzetten. Bij een ritueel neem je afscheid van het oude en begroet je het nieuwe.

Belangrijke momenten bewust markeren en beleven

Met een ritueel vier je samen een succes of mijlpaal, maar ook afscheid en transities. Binnen een bedrijf of organisatie is het belangrijk om een eigen cultuur te scheppen, zodat iedereen weet: “bij ons doen we dat zo”. Die cultuur geeft saamhorigheidsgevoel, wat een positief effect heeft op de motivatie van en de samenwerking tussen de medewerkers. Eigen rituelen nemen in de bedrijfscultuur een belangrijke plaats in. Zo kan een oudejaarsbijeenkomst op de gebruikelijk wijze plaatsvinden met het uitdelen van het kerstpakket en een kerstbuffet, maar hoe bijzonder zou het zijn als je bedrijf een eigen originele en herkenbare gewoonte (ritueel) heeft voor de afsluiting van het jaar?

Rituelen bij transities

Door een gezamenlijk ritueel uit te voeren met een groep mensen, kan ook een gezamenlijk hoofdstuk afgesloten worden: pensioen bereikt? Dat vier je met je collega’s. Elk gebeuren in een mensenleven wordt intenser als je de tijd markeert met een handeling. Geen mens is een eiland, mensen hebben elkaar nodig. Vooral als we een gezamenlijk doel hebben, een gezamenlijke vreugde of verdriet. Een ritueel werkt daarbij verbindend, troostend, maar ook versterkend. Feest vieren bijvoorbeeld, gaat nu eenmaal lekkerder met een groep vrienden dan in je eentje…

Ook bij verlies

Bureau Tijdink verzorgt ook rituelen bij verlies, persoonlijk of binnen een organisatie. Bijvoorbeeld bij overlijden van een collega.

Toepassingen

Je kan rituelen inzetten bij de volgende situaties:

  • Pensionering
  • Verlies van een collega
  • Ontslag
  • Mijlpalen
  • Oude Jaarsviering
  • Reorganisatie

Aanpak

Buro Tijdink zorgt voor een passend ritueel, in overleg bedacht en samengesteld. Een geslaagd ritueel is  door, voor en met de mensen bedacht en uitgevoerd. Dan pas kan de symbolische waarde van het ritueel beleefd worden.

Wil je meer informatie of persoonlijk contact met Joost Tijdink? Je kan hem bellen op nummer: 06-53760904